Social media templates: hoe je professionele berichten maakt in een mum van tijd

 

Ben je op zoek naar een manier om met je merk of bedrijf je social media-aanwezigheid te versterken? Dan zijn social media templates een uitstekende optie. Ze bieden een snelle, professionele en eenvoudige manier om berichten en visuele elementen te ontwerpen.

Door gebruik te maken van een serie creëer je consistentie in deze berichten. Wat kan helpen om je merknaam te vestigen en te onthouden. Maar wat zijn social media templates precies en hoe kun je ze het beste gebruiken? Dat ga ik in dit artikel uitleggen.

 

Inhoud artikel

Social media templates: hoe je professionele berichten maakt in een mum van tijd

Wat zijn social media templates?

Wat zijn de voordelen van social media templates?

Hoe gebruik je social media templates?

Houd rekening met je doel en identiteit

Houd rekening met je doelgroep

Maak je berichten effectief

 

Wat zijn social media templates?

In het kort zijn social media templates voorontworpen beelden en andere visuele elementen die je kunt gebruiken om social media-berichten te maken. Ze komen vaak voor in de vorm van vaste bestanden, die je met behulp van programma’s kunt bewerken en aanpassen aan je specifieke behoeften. Waarbij je voor bijvoorbeeld Adobe Photoshop specifieke kennis en vaardigheden nodig hebt. Net als een betaald abonnement.

Bij Field of Templates maak ik gebruik van ontwerpen die al zo zijn ingesteld, dat je ze met een gratis programma (Canva) kunt bewerken. De instructie die je er gratis bij krijgt zorgt ervoor dat je het programma en de mogelijkheden zo onder de knie hebt en je snel aan de slag kunt.

Er zijn allerlei soorten social media templates die je kunt gebruiken, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Zo zijn er templates voor Instagram-posts, LinkedIN-caroussels, Facebook-berichten, Twitter-tweets, Pinterest-pins en nog veel meer. Je kunt ook templates vinden voor specifieke doeleinden, zoals aankondigingen, voorstellen, evenementen, promoties of verkoop.

Wat zijn de voordelen van social media templates?

Dankzij social media templates maak je wél gebruik van professionele social media berichten, maar ben je geen geld en tijd kwijt aan dure programma’s, designers of reclamebureaus. Dit kan je tientallen, honderden of zelfs duizenden euro’s schelen.

Je hoeft het werk nameljik niet uit te besteden. En je hoeft ook niet te wachten tot diegene tijd heeft om met je opdracht aan de slag te gaan. Vaak is het ontwerp niet in één keer goed, dus op de aanpassingen moet je vervolgens ook weer wachten. Tegelijk loopt de urenteller en daarmee de kosten weer aardig op.

Door templates voor sociale media te gebruiken, kun je jouw proces voor het maken van content stroomlijnen en veel tijd besparen. Ze helpen je om professioneel ogende berichten te maken zonder telkens opnieuw te hoeven beginnen.

In plaats van zelf uit te vogelen hoe ontwerpen werkt en veel tijd kwijt te zijn aan elk bericht dat je maakt, kun je gebruikmaken van een template die al is voorontworpen. Dit betekent dat je sneller en gemakkelijker berichten kunt maken, zonder dat je hoeft te vechten tegen het creatieve proces of de programma’s.

Daarnaast kan het gebruik van social media templates helpen om de consistentie van je merk te versterken. Als je elke keer dat je een bericht maakt, gebruikmaakt van dezelfde visuele elementen en stijl, zullen mensen (en specifiek je doelgroep) snel leren om je merk te herkennen en te onthouden. Dit helpt om je merknaam te vestigen en om mensen te overtuigen om naar je website of (winkel)pand te gaan.

 

Hoe gebruik je social media templates?

Templates kunnen je helpen bij het maken van professioneel ogende berichten die de aandacht trekken. Ze bieden een reeks richtlijnen die je kunt volgen. Waardoor het gemakkelijker wordt om visueel aantrekkelijke berichten te maken die aansluiten bij de identiteit van jouw merk.

Houd rekening met je doel en identiteit

Als je social media templates wilt gebruiken, is het belangrijk om eerst te bepalen wat je doel is. Wil je bijvoorbeeld meer volgers of meer verkoop? Of wil je gewoon je merknaam uitbreiden? Als je dit duidelijk hebt, kun je beter bepalen welke templates je nodig hebt. En welke berichten je wilt plaatsen.

Heb je al een logo en/of een huisstijl? Zoek dan templates die in vorm en stijl hierop lijken. Zo hoef je niet een compleet template aan te passen. En door dezelfde vormen aan te houden in je ontwerpen creëer je ook hier een bepaalde structuur en herkenbaarheid.

Belangrijk om te onthouden is dat social media templates niet heilig zijn. Voel je vrij om ze aan te passen aan jouw merkstijl en persoonlijkheid. Het template is de basis, jij past het vervolgens op jouw wensen aan. Als je een humoristische merkstijl hebt, kun je bijvoorbeeld een template gebruiken met een grappige afbeelding of tekst.

Houd rekening met je doelgroep

Een andere tip is om je doelgroep in gedachten te houden. Wie is je doelgroep en wat zouden zij willen zien op je social media kanalen? Als je dit weet, kun je de juiste templates kiezen die aansluiten bij hun interesses en behoeften.

Het is verstandig om afwisseling te creëren in je social media templates. Als je elke post hetzelfde formaat hebt, kan het saai worden voor je volgers. Probeer dus af en toe een andere template te gebruiken om het visueel aantrekkelijk te houden. Daarom is het goed om een serie te gebruiken. Zo heb je wel de structuur, maar niet de voorspelbaarheid.

Maak je berichten effectief

Vergeet ook niet om je templates te testen. Kijk welke templates het beste werken voor jouw doelen en volgers. Je kunt dit doen door verschillende templates te gebruiken en te kijken welke de meeste interactie krijgen. Houdt hierbij ook rekening met de tijd en dag van de berichten. Wissel hierin af en experimenteer. Zo kun je bepalen welke templates het meest effectief zijn voor jou.

Een andere tip is om je social media templates te organiseren. Als je een aantal templates hebt, kan het makkelijker zijn om ze te categoriseren. Maak vaste templates voor productpromoties en dan andere vaste templates voor bijvoorbeeld nieuwsberichten en nieuwe klanten. Zo kun je snel de juiste template vinden als je ze nodig hebt. En creëer je ook hier structuur.

Het helpt om een planning te maken voor je social media berichten. Zet in een overzicht welke berichten je wanneer wilt plaatsen. Zo weet je welke en hoeveel templates je wanneer wilt gebruiken. Dit kan helpen om je social media strategie beter te coördineren, je werkzaamheden efficiënter te maken en ervoor te zorgen dat je regelmatig nieuwe content plaatst.

Tot slot, wees niet bang om hulp te vragen als je problemen hebt met het gebruik van social media templates. Mijn instructies, artikelen en cursussen kunnen je helpen om alles uit je templates en je social media te halen. Ook kun je altijd mailen. Dus als je vastloopt, aarzel dan niet om hulp te zoeken.

 

 

info@fieldoftemplates.com